Curiozitati despre FCM Ungheni

Scurt istoric

A fost fondat în 2000. După o pauză de doi ani, apare Fotbal Club Municipal Ungheni, finanţată în totalitate de primărie şi este înscrisă în Divizia B a campionatului Naţional de Fotbal, seria Nord. Iniţiativa aparţine unui grup de iubitori ai fotbalului reuniţi în jurul nou înfiinţatei federaţii judeţene de fotbal, ca Valeriu Jardan, Petru Langa, Octavian Viziru, Ion Homiţchi. Ultimul devine de altfel antrenorul echipei, pe care o conduce pînă în 2004

Pentru un tur de campionat, 2002 – 2003, echipa este preluată de omul de afaceri Ghenadie Mitriuc şi îşi schimbă denumirea în FC Spartac Ungheni. Acel sezon urma să fie unul dintre cele mai frumoase, echipa a terminat turul pe locul doi în Divizia B, avînd la un moment dat recordul european în materie de goluri marcate pe meci. La meciurile echipei asistă uneori şi peste o mie de spectatori. Din păcate, consiliul local îi pune piedici noii conduceri a clubului, astfel încît Mitriuc este nevoit să se retragă. Se remarcă jucători ca Jardan Cristian, Artur Vasilică, Denis Creangă, Eugen Şarpaţchi, Vasile Codreanu, Ion Homiţchi şi debutantul Alexandru Slivinschi.

În sezonul 2003-2004, echipa devine un instrument politic în mîna noului Consiliu Local şi îşi schimbă titulatura în Moldova-03. Clubul este condus de consilierul comunist, Valeriu Ciobanu. Antrenorul echipei, Ion Homiţchi este alungat de la echipă de noua conducere. Este instalat Anatol Bacaleţ.

În sezonul 2005-2006, echipa este înscrisă în Divizia A. Urmează un debut promiţător de campionat, cînd în echipă se evidenţiază jocul extraordinar al lui Viorel Primac. După 7 etape, Viorel pleacă în Italia, iar echipa ungheneană întră în criză. Spre final, ocupă locul 13 din 16 echipe acumulînd 16 puncte.

Sezonul 2006-2007 este cel mai prost din istoria recentă a echipei din Ungheni. Conflicte interne, lipsa de coeziune şi indiferenţa conducerii face ca echipa să ocupe penultimul loc suferind cîteva înfrîngeri umilitoare, cu 10:0, 8:1 sau 9:0. suporterii părăsesc echipa, la meciuri abia dacă mai asistă 100 de oameni.

În 2007, pînă în ultimul moment nu se ştia dacă va fi echipă de fotbal la Ungheni. Consiliul Local suferă schimbări majore, iar FC Moldova 03 pierde susţinerea financiară a Primăriei. Echipa este preluată de noua structura a primariei în frunte cu noul vice-primar de Ungheni, Ghenadie Mitriuc.

Antrenamentele încep cu mai puţin de o săptămînă de începerea campionatului. Sunt legitimaţi 24 de jucători, mulţi juniori, iar echipa este condusă de Dorin Vasilică, antrenor principal, Cristian Jardan şi Andrei Miron, secunzi. Din etapa a VI-a, echipa este preluata de Ion Homitchi, fostul antrenor al celor de la FCM.

 

Lotul echipei (am să pun în paranteze anul naşterii a fiecărui jucător legitimat):

 

Portari:

Alexandru Slivinschi (1987)

Denis Patrascu (1987)

 

Fundaşi:

Vlad Pendus (1986)

Vasile Babii (1984)

Dumitru Hariuc (1986)

Alexandru Miron (1986)

Vieru Ruslan (1977)

Dorin Vasilică (1979)

Rusnac Iurie (1987)

Constantin Coscodan (1987)

 

Mijlocaşi:

Vadim Arama (1987)

Ionut Jardan (1990)

Cristian Jardan (1983)

Andriuţă Dănuţ (1990)

Andrei Miron (1976)

Veaceslav Nica (1989)

Andrei Cobzac (1987)

Vasile Codreanu (1983)

Alexandru Mercov(1989)

Andrei Noni (1987)

 

Atacanţi:

Sergiu Ticu (1989)

Artiom Ursoi (1987)

Sergiu Dudca (1988)

Şarpaţchi Eugen (1982)

Capitanul echipei: Cristian Jardan

Al doilea căpitan: Alexandru Slivinschi

Antrenor: Ion Homitchi

 

Curiozitati:

 • Alexandru Slivinschi şi Ionuţ Jardan au jucat în toate meciurile din acest sezon acumulînd cele mai multe minute jucate

 • 6 este locul în care s-a aflat cel mai sus în clasament FCM Ungheni

 • FCM Ungheni are a V-a apărare din serie, primind doar 19 goluri

 • Din păcate, unghenenii au cel mai slaba atac din serie, cu doar 12 goluri marcate

 • Golgheterul echipei este Cristian Jardan cu 4 goluri la activ. Îl urmează Andrei Miron – 3, Ionuţ Jardan – 2, , Alexandru Miron -1, Vadim Aramă – 1, Vasilică Artur – 1

 • Cei mai tineri jucători – Dănuţ Andriuţă şi Ionuţ Jardan, născuţi în 1990.

 • Cel mai experimentat – Andrei Miron, născut în 1977

 • Cei mai indisciplinaţi jucători: Cristian Jardan şi Alexandru Miron. Cîte un cartonas roşu şi patru cartonaşe galbene acumulate

 • Scorul cel mai des întîlnit în meciurile Ungheniului, 1:0, de 8 ori, dintre care de trei ori, fotbalişti noştri au cîştigat.

 • FCM Ungheni nu a pierdut niciun meci de la echipele a două a celor din echipa naţională: Zimbru Chişinău, Sheriff Tiraspol, Dinamo Bender şi Olimpia Bălţi. De remarcat că primele trei au fost învinse la Ungheni cu acelaşi scor, 1:0, de fiecare dată golul a fost marcat în repriza a doua de către acelaşi jucător, Cristian Jardan,

 • Victoria cea mai categorică a fost 4:0. Au fost învinsi la ungheni FC Intersport Cobusca Nouă. De două ori, FCM Ungheni a pierdut cu 4:1, în faţa celor de la Gagauzya şi FC Floreni.

 • Din cele 16 meciuri disputate, 9 au fost în deplasare.

 • Dacă lua în serios Cupa Moldovei şi învinge FC Podiş Ineşti, în şaisprezecimile competiţiei unghenenii aveau să întâlnească FC Dacia Chişinău.

 • După trei ani, echipa din Ungheni are două rânduri de echipament, mingi de antrenament şi tricouri de antrenament. De asemenea tuturor jucătorilor li s-au cumpărat ghete de joc.

 • FCM Ungheni este unica echipa din Moldova care are in randurile ei 3 perechi de frati: fratii Dorin si Artur Vasilica, Andrei si Alexandru Miron, Ionuţ si Cristian Jardan

Un lucru ce nu s-a spus pînă acum, jucătorii de la FCM Ungheni nu si-au primit primele pentru ultimele 3 victorii. Perioada de neplată datează cu 14 septembrie. Întîmpălător, rezultatele proaste ale echipei coincid cu această perioadă.

Reclame

3 comentarii

 1. intr-adevar aveti un lot foarte tanar, dar plin de sperante sper! Pozele sunt super, foarte expresive, mult mai reprezentative decat ce se vede in mod obisnuit pe site-urile echipelor de fotbal. forza ungheni!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s